Wat is VCA eigenlijk? Welke verschillen zijn er binnen de VCA certificeringen? En moet ik als kleine ondernemer ook voldoen aan de VCA-norm? Conformiso geeft antwoord!

VCA staat voor VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers. VCA gecertificeerde bedrijven werken met een VGM beheersysteem dat voldoet aan de ARBO-wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Bij VCA-certificatie worden drie niveau’s onderscheiden:

  • VCA* is gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, zonder inschakeling van onderaannemers;
  • VCA** is gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, alsmede op de VGM-structuur (o.a. VGM-beleid, VGM-organisatie en verbetermanagement);
  • VCA Petrochemie is gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, op de VGM-structuur (o.a. VGM-beleid, VGM-organisatie en verbetermanagement), alsmede op specifieke aanvullende eisen voor de petrochemie.

Hoewel veel opdrachtgevers tegenwoordig een VCA-certificaat eisen van hun (onder-)aannemers, is het willen voldoen aan de VCA-norm een eigen keuze van elk bedrijf. Kiezen voor VCA betekent in ieder geval dat het bedrijf beschikt over een gecertificeerd veiligheidssysteem wat de naleving van de veiligheidswetgeving aantoonbaar maakt. De omvang van het bedrijf maakt hierbij overigens niet uit. Alleen voor ZZP-ers is het niet mogelijk om VCA gecertificeerd te zijn.

Voordelen van VCA-certificering

  • Je hebt een voorsprong op niet-gecertificeerde (onder-)aannemers omdat veel opdrachtgevers een VCA-certificaat eisen;
  • Je hebt nog maar één checklist om te volgen die bovendien breed geaccepteerd is;
  • Het certificatieproces van VCA heeft veel overeenkomsten met dat van ISO 9001;
  • VCA is ondersteunend aan bijvoorbeeld ISO 14001 en ISO 45001.

Conformiso heeft veel expertise op het gebied van VCA in huis. We begeleiden organisaties bij het behalen en behouden van het VCA-certificaat, we bieden veiligheidskundige ondersteuning, voeren RI&E’s uit (en mogen deze ook toetsen) en kunnen VCA-trainingen voor werknemers verzorgen. Meer weten of meteen een offerte aanvragen? Neem dan contact op via onderstaande button!

Neem contact op