Conformiso begeleidde Cordstrap bij de transitie naar de nieuwe ISO 9001:2015 norm

Van kleine schildersbedrijven en zorginstellingen tot grote bouwbedrijven en parkeerbeheerders: Conformiso begeleidt veel klanten in een grote verscheidenheid aan branches. In ‘Conformiso in de praktijk’ vertellen we meer over onze werkzaamheden bij een van onze klanten. Deze keer is dat Cordstrap, wereldmarktleider op het gebied van ladingzekering. Conformiso begeleidde Cordstrap bij de transitie naar de nieuwe ISO 9001:2015-norm.

Cordstrap heeft meer dan 50 jaar ervaring in het zekeren van lading overal ter wereld. Met o.a. speciale pallets, omsnoeringsbanden en stuwzakken zorgt Cordstrap voor het gezekerd en dus veilig vervoeren van alle soorten lading per container, treinwagons of schepen. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 50 vestigingen maar het hoofdkantoor is gevestigd in het Limburgse Oostrum.

Kwaliteit en veiligheid zijn uiteraard cruciaal in deze branche. Dit verklaart waarom Cordstrap haar producten laat keuren door toezichthoudende instanties als de Internationale Maritieme Organisatie en de Amerikaanse Spoorwegassociatie (AAR). Ook een goed kwaliteitsmanagementsysteem mag uiteraard niet ontbreken: Cordstrap is reeds vele jaren ISO 9001 gecertificeerd.

Ervaring binnenhalen

Marcel van Kuijlenburg is sinds september 2017 QESH-manager bij Cordstrap en kon meteen aan de slag met de transitie naar de nieuwe ISO 9001:2015. “We konden daar wel wat hulp bij gebruiken van iemand met ervaring op dit gebied. Harold van Conformiso kende ik vanuit mijn vorige baan en ik wist dat hij die ervaring had,” vertelt Marcel. Samen met Conformiso is hij aan de slag gegaan met het herstructureren van het ‘oude’ systeem zodat het aan de nieuwe ISO 9001:2015 normeisen zou voldoen.

Samen met de proceseigenaren is inzichtelijk gemaakt waar de kansen en bedreigingen liggen en wat de sterktes en zwaktes van het bedrijf zijn. Vervolgens zijn de risico’s per proces inzichtelijk gemaakt en is de documentatie geactualiseerd. Door wijzigingen in de productie bleek dat de aanwezige Risico Inventarisatie en Evaluatie moest worden aangepast. Ook dit is direct door een hogere veiligheidskundige van Conformiso uitgevoerd. Marcel van Kuijlenburg: “We hebben er bewust voor gekozen om veel zelf te doen. Harold heeft ons perfect geholpen met de planning, de contextanalyse en de 1e managementreview maar we hebben zelf de handen uit de mouwen gestoken om in te zien hoe de aangepaste norm in elkaar steekt, uiteindelijk moeten we het als bedrijf toch zelf doen.”

Zelf aan de slag

In korte tijd is er veel werk verzet, en het resultaat mag er zijn. Voor de deadline (alle ISO 9001:2008 certificaten kwamen per 14 september 2018 te vervallen) is het nieuwe ISO 9001-certificaat behaald. En alles binnen de vooraf begrote uren en kosten. Bij Cordstrap zijn ze zeer tevreden zegt Van Kuijlenburg: “De samenwerking met Conformiso is heel goed bevallen. Harold koos telkens de juiste insteek in alle lagen van ons bedrijf. Hij communiceert gemakkelijk met zowel het management als met de mensen op de werkvloer. Hij hield ons goed op de hoogte en gaf ook hands-on hulp wanneer dat nodig was.” Mede door de ‘maatwerk’-begeleiding vanuit Conformiso kan de kwaliteitsafdeling van Cordstrap nu zelfstandig aan de slag met het onderhoud en beheer van hun nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem. “Nu staat het en het is heel helder, toegankelijk en werkbaar ingericht. We moeten het nu zelf kunnen onderhouden maar ik weet ook dat ik Harold altijd kan inschakelen als we ergens hulp bij nodig hebben. Wellicht willen we bij Cordstrap in de toekomst ook het ISO 14001:2015 certificaat gaan halen, mocht er hulp nodig zijn, weet ik Conformiso zeker weer te vinden,” aldus Marcel van Kuijlenburg.

Weten wat Conformiso voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen op het gebied van kwaliteit, informatiebeveiliging, arbo en milieu? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Neem contact op