Hoe actueel is uw Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)?

/, Blog, Kwaliteit/Hoe actueel is uw Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)?

Hoe actueel is uw Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)?

Er is geen organisatie waar veiligheid onbelangrijk is. Een Risico-inventarisatie en -evaluatie is voor de meeste werkgevers een verplicht onderdeel van het waarborgen van die veiligheid. Maar juist vanwege het verplichte karakter ervan ziet u makkelijk over het hoofd dat, behalve implementatie, ook actualisatie van de RIE noodzakelijk is. Stelt u zich wel eens de vraag of uw RIE nog actueel is en hoe u deze het beste actueel houdt?

 

Over het algemeen geldt dat als er niets in uw organisatie verandert, de meest recent uitgevoerde RIE actueel is. Tegelijkertijd zijn de meeste organisaties natuurlijk aan voortdurende verandering onderhevig. Er worden nieuwe apparaten of machines aangeschaft, er ontstaan nieuwe werkprocessen of producten, en veranderingen in het medewerkersbestand zorgen voor fluctuaties in proceskennis. Al dit soort veranderingen kunnen actualisatie van de RIE vereisen, al is het natuurlijk ondoenlijk om dit na elke marginale verandering te doen.

 

De beste manier om altijd te beschikken over een actuele RIE, zonder bij elke kleine verandering een actualiseringsslag te maken, is het uitvoeren van een periodieke herziening. Zo wordt bijvoorbeeld jaarlijks het RIE-proces opnieuw doorlopen en gekeken of er nieuwe preventieve maatregelen nodig zijn op het gebied van veiligheid. Ter aanvulling hierop kunnen herzieningen direct gedaan worden bij grotere veranderingen. Bijvoorbeeld bij het inrichten van een nieuwe productielijn of andere uitbreiding van de werkzaamheden waarbij het proces wezenlijk verschilt van de werkzaamheden die al gedaan worden.

 

Expert inschakelen

 

Vaak wordt een RIE intern uitgevoerd door een medewerker belast met veiligheid en preventie. Hoe intensief dit gedaan kan worden, hangt natuurlijk af van de omvang van uw organisatie, maar ook van de veiligheidsrisico’s die inherent zijn aan de bedrijfsvoering. Organisaties met grotere ogenschijnlijke arbeidsrisico’s maken doorgaans meer werk van veiligheid en preventie. Om helemaal zeker te zijn van een actuele RIE laat u deze uitvoeren door een externe expert. Zeker wanneer u zelf niet alle benodigde expertise in huis heeft.

 

Wilt u meer weten over een Risico-inventarisatie en -evaluatie, het actueel houden daarvan en de mogelijkheden om deze extern te laten uitvoeren of toetsen? Neem contact op met Conformiso. Wij praten u graag bij.

2017-11-24T08:13:42+00:00