Het besef dat we allemaal data toevertrouwen aan netwerken en datadragers is steeds prominenter aanwezig. Net als het besef dat dit niet zonder risico’s is. Data zijn te onderscheppen of domweg kwijt te raken. Encryptie – letterlijk: versleuteling – biedt hiervoor een effectieve oplossing. Het versturen van data wordt zo veel veiliger en uw bestanden en documenten kunnen niet zomaar door iedereen worden ingezien. Ook niet als u bijvoorbeeld een datadrager als een USB-stick kwijtraakt.

Encryptie is in feite niets anders dan een willekeurige code die alleen de verzender en beoogde ontvanger van data kunnen uitlezen. Die code is vergelijkbaar met een wachtwoord, alleen dan veel langer. Het aantal bits duidt op de lengte van de code. Waarbij geldt dat, hoe langer de code is, hoe meer mogelijk combinaties van tekens er zijn en hoe langer een computer nodig heeft om deze te kraken. En dat loopt snel op. Een 256 bits-encryptie is door de huidige generatie computers bijvoorbeeld effectief niet te kraken.

Bestanden versleutelen

Wilt u zelf bestanden versleutelen? Daarvoor is diverse handige software beschikbaar. Zo biedt Microsoft bijvoorbeeld het programma BitLocker Drive Encryption. Bestanden worden zo versleuteld opgeslagen en zijn met een normaal wachtwoord te ontgrendelen. Binnen bedrijven en organisaties is het raadzaam en gebruikelijk om het bedrijfsnetwerk op dergelijke wijze te beveiligen.

Internetverbindingen versleutelen

Bestanden kunnen natuurlijk gestolen of gehackt worden op de locatie waar ze zijn opgeslagen. Een veel groter risico vormt echter het stelen van data wanneer deze verzonden worden over een netwerk. Lang niet alle data die u met uw devices verstuurt, worden ook versleuteld verzonden. Dat betekent dat de datastroom relatief eenvoudig onderschept zou kunnen worden. Bovendien, niet elke versleutelingsmethode is helemaal veilig. Een bijkomend probleem bij het verzenden van data is dat de beoogde ontvanger ook over de sleutel moet beschikken.

Komt u er niet meer uit? Conformiso helpt u graag bij het professioneel versleutelen van uw bedrijfsnetwerken, verbindingen en datadragers. Zo levert u niets in aan gebruiksgemak voor uw medewerkers, maar wint u enorm op het gebied van dataveiligheid.